Veiligstrand.nl

Kinderen  •  Ouders    Docenten

  


  

Deze website is onderdeel van een
voorlichtingsprogramma van de Middelburgse
reddingsbrigade en biedt allerlei informatie
over de leuke, maar ook gevaarlijke aspecten
van een dagje aan het (Zeeuwse) strand.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Home        Strand    •    Wind    •    Stroming    •    Vlaggen    •    Strandwacht    •    Veiligheid    •    Contact

 
 

 

Ouders
Ieder jaar, nog steeds, verdrinken er kinderen bij wat een plezierig uitje had moeten zijn: een dagje aan het strand. Andere kinderen overleven het wel, maar raken licht of zwaar gehandicapt. Niet alle ongelukken aan het strand of bij ander open water zijn te voorkomen. Maar het helpt wel om kinderen bewust te maken dat er gevaren zijn, en wat ze kunnen doen om die gevaren zo klein mogelijk te maken. En hoe ze risisco's kunnen vermijden. Ook dan blijven kinderen kinderen, maar onze ervaring met voorlichting aan kinderen is dat ze vaak zelfs hun ouders corrigeren bij gevaarlijk gedrag.

De Van Dixhoornbrigade, de Middelburgse reddingsbrigade, is daarom in 2011 gestart met het voorlichtingsproject Veiligstrand.nl.  Ons preventieproject richt zich in de eerste plaats op de kinderen. Ze leren via deze site wat zij zelf kunnen doen om veiliger een strand te bezoeken.  Er is ook een lespakket met folders, posters en werkopdrachten en daarnaast geven we voorlichting op scholen. U kunt natuurlijk ook de pagina's voor kinderen lezen en de tips ter harte nemen. Maar voor u hebben we ook nog wel wat extra informatie. Die vindt u op deze pagina.

 

    

     
 

De harde cijfers

Jaarlijks worden in ons land een kleine 10.000 hulpverle-ningsacties langs de stranden en bij binnenwateren uitgevoerd, waarvan zo'n 300 reddingen uit een levens-bedreigende situatie. Elk jaar raken er bovendien meer dan 1.000 kinderen vermist. In 2013 waren er 19 dodelijke zwemongevallen.

 
     

 

 

 

 

 

 

  

Samen veiliger naar het strand

Verschillende leeftijden vragen om een verschillende aanpak, maar of uw kinderen nu 3, 7, 9 of 13 zijn, ze zijn nog niet in staat de consequenties van hun gedrag te overzien. Zeker als kinderen opgroeien en de tienertijd ingaan kunnen ze door ervaring steeds meer zelfstandig doen en beslissen. Echter, zee en strand zijn zo vaak net weer anders dan gisteren: een andere stroom, meer golfslag, omslaan van het weer... Het duren vele jaren om daar voldoende ervaring mee op te doen. Daarom is het ook voor die leeftijdscategorie zaak dat u de grenzen aangeeft.

Soms ziet de zee er zo prachtig en ongevaarlijk uit, volslagen vlak, je ziet zelfs de overkant in de verte, het lijkt eerder een klein meer dan zee. Vergis u niet. Buiten de paalhoofden, zeker aan onze zuidweststranden, staat er de sterkste getijstroom die we in Nederland kennen. Zelfs een hele goede zwemmer kan daar niet tegenin zwemmen! Wellicht kent u de Zeeuwse stranden erg goed omdat u er al van kindsaf aan gespeeld en gezwommen hebt. Dan nog is het gewenst dat u het goede voorbeeld geeft en de aanwijzingen van de strandwacht opvolgt. En gaat u naar een ander strand, waar u niet zo bekend bent (in Nederland of in het buitenland) bedenk dan dat ieder strand anders is. Informeer bij de reddingsbrigade ter plaatse naar de bijzonderheden van dat strand, zodat uw dagje uit of vakantie niet onverwacht en ongewenst afloopt.

Voor peuters, kleuters en ook de jonge kinderen op de basisschool geldt dat ze op een vol strand makkelijk de weg kwijt raken. Peuters en kleuters kunnen op 10 meter vanaf uw windscherm de verkeerde kant uit gaan lopen. Die eenmaal gekozen richting houden ze stram vol! Als ze niet snel bang zijn kunnen ze al een strand verder zijn voordat ze gaan huilen. (In onze ervaring kan dat trouwens ook pas vijf kilometer verderop gebeuren).

Fabeltjes zeggen dat ze dan altijd met de wind in de rug lopen. Niets is minder waar. Vooral peuters zijn geneigd, zodra er merkbare wind staat, tegen de wind in te lopen omdat ze dan stabieler lopen op de rulle zandgrond. Maar ook die vuistregel is onvoldoende. Als de zon fel schijnt lopen ze met de zon in de rug, of achter de huisjes. Alleen ervaren strandwachten kunnen een redelijke inschatting maken welke kant het kind waarschijnlijk uit is gegaan. Doe uzelf en uw kinderen (ook als ze al 8 zijn) een plezier en haal bij de reddingspost een polsbandje waarop u uw mobiele nummer kunt noteren. Als ze onverhoopt zoek geraakt zijn kan de persoon die het huilende kind vindt u direct bellen en zeggen waar het kind is op te halen. De polsbandjes zijn gratis en watervast.

Vlaggen, infoborden, tekens aan de lucht

Het gebeurt helaas wel dat het de kinderen zijn die ontdekken dat een strand bewaakt is, en dat er een waarschuwings- of verbodsvlag hangt. Met dan brommerige ouders, die het maar onzin vinden. Een waarschuwing of een verbod door de strandwacht is nooit zonder reden. En uw voorbeeld is voor uw eigen kind, maar ook voor andere badgasten, nodig om de veiligheid op het strand zo groot mogelijk te houden. Doe de strandwacht, doe uzelf en uw kind(eren), doe alle kinderen op het strand een plezier en houd u aan de regels en de vlaggen, ook als u weet een superzwemmer te zijn die zelfs in de oceaan niet verdrinkt.
 
Doe het voor de kinderen!


Reeds gegeven presentaties

Wij gaven presentaties op diverse basisscholen en opvanglocaties. Hier gaven we tot nu toe voorlichting: De Goede Polder in Vrouwenpolder, Brede School Academie Stromenwijk in Middelburg, Brede School Academie Dauwendaele-Mortiere in Middelburg, Leeuwenburch in Middelburg, Acaciahof in Middelburg, Brede School Academie Dauwendaele-Mortiere in Middelburg, KOW 'Pien' in Koudekerke, KOW 'Wannes en Ko' in Westkapelle, KOW 'Piraten' inVlissingen, KOW 'Totempaal' in Middelburg, KOW 'Kinderkeet' in Middelburg, KOW 'Oesterburcht' in Oost-Souburg, KOW 'Speelkamer' in Grijpskerke, KOW 'Hophuis' in Middelburg, KOW 'Kinderkeet' in Middelburg, 't Mozaïek in Oost-Souburg, Het Kompas in Oost-Souburg, Theo Thijssenschool in Vlissingen en De Wissel in Vlissingen.


 

 
Neem contact op voor meer informatie

 



 

 

 

 

 

 

 
Home
  
     

Kinderen
   
    

Ouders

  

Docenten
    
  

Contact
   

 
Strand

Veiligheid aan het strand
Banken en zwinnen
Paalhoofden
       

Wind
Windrichting
Landwind
Zeewind
Wind langs de kust

 
Stroming

Hoog en Laag Water
De vloedberg
Getijstromen
•  
Springtij
    
Vlaggen
•  Vlaggen aan het strand  


Strandwacht

•  Wat doet de strandwacht
   
Veiligheid
•  Tips voor een veilig dagje strand



  

 

 
 

 
© Copyright 2011-2014
Van Dixhoornbrigade   -   Ontwerp en realisatie: Provicom Multimediadiensten