Veiligstrand.nl

Kinderen    Ouders    Docenten

  


  

Deze website is onderdeel van een
voorlichtingsprogramma van de Middelburgse
reddingsbrigade en biedt allerlei informatie
over de leuke, maar ook gevaarlijke aspecten
van een dagje aan het (Zeeuwse) strand.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Home        Strand        Wind        Stroming        Vlaggen        Strandwacht        Veiligheid        Contact

 
 

 

Veiligheid aan het strand
Ga je wel eens naar het strand? In de zomer bedoel ik, natuurlijk. En weet je dan waar je op moet letten? En zijn alle stranden hetzelfde? Op deze bladzijde vertellen we er wat meer over.

We noemen de reep zand tussen een duin en de zee strand. Maar het strand is overal weer anders. Denk je net dat je weet hoe het is, bij Zoutelande, ga je opeens met je ouders naar Vrouwenpolder. Dat lijkt in de verste verte niet op elkaar. Het strand ziet er anders uit, de duinen zijn breed maar veel lager... Het water komt hier ook op, maar niet zo ver als in Zoutelande. En er blijft een stukje strand over tussen de zee en het grote strand, voor een tijdje tenminste.

Op een andere pagina vertellen we meer over de zee, over stromingen, hier over de zeebodem en het strand.

 

    

     
 

Hoofdstukken bij
dit
onderwerp:

 Duin, strand en zee

 Banken en zwinnen

 Paalhoofden 

 
     

 

 

 

 

 

 

  

Banken en zwinnen

Op het plaatje zagen we net waar zwinnen en banken zijn. Maar dat is niet de hele dag hetzelfde! Want het water daalt en stijgt in de loop van de dag. Eb en vloed. Hoe dat komt vertellen we bij het hoofdstuk 'stroming', maar lees eerst hier verder. Op het linkerplaatje is het water op zijn hoogst (Hoog Water of HW): het is vloed. Op het rechterplaatje op zijn laagst (Laag Water of LW): het is eb.

  


Je ziet wel dat bij HW allebei de banken onder water staan, en dat het eerste zwin (vanaf het strand gezien) gevuld is met water. Maar bij LW is het eerste zwin (bijna) droog en de eerste bank helemaal! Wat betekent dat? Waar moet je op letten als het LW is of kort daarna? Als het water weer opkomt zal eerst het zwin vollopen, terwijl de bank nog droog blijft. Vooral kleine kinderen die op die bank spelen, en kinderen die niet (goed) kunnen zwemmen kunnen verrast worden! Als ze terug naar het strand willen moeten ze opeens door een diepe plas zeewater (in het zwin). Oppassen dus!

Na HW (hoog water) trekt het water weer weg, de zee in. We noemen dit afgaand water: het wordt eb. Zodra het water lager staat dan de eerste bank, kan het niet meer over de bank wegvloeien. Het gaat dan naar geulen die dwars door de banken lopen, we noemen dat een mui. De stroom in een mui is bij afgaand water heel sterk en levensgevaarlijk! Blijf daar uit de buurt.

Nu je dit weet willen we je nog iets vertellen. Het aantal banken, zwinnen en muien is niet op alle stranden hetzelfde. Sommige stranden hebben 3 banken, andere helemaal geen. Om op een strand dat je niet kent te ontdekken hoe het met de banken, zwinnen en muien zit zul je naar de reddingspost moeten gaan en het daar even vragen. (Zie later bij 'Veiligheid' en bij 'strandwacht').

 

    


 

 
Lees verder over het strand op de pagina 'Paalhoofden'

  

 

 

 

 

 

 
Home
  
     

Kinderen
   
    

Ouders

  

Docenten
    
  

Contact
   

 
Strand

Veiligheid aan het strand
Banken en zwinnen
Paalhoofden
       

Wind
Windrichting
Landwind
Zeewind
Wind langs de kust

 
Stroming

Hoog en Laag Water
De vloedberg
Getijstromen
 
Springtij
    
Vlaggen
 Vlaggen aan het strand  


Strandwacht

 Wat doet de strandwacht
   
Veiligheid
 Tips voor een veilig dagje strand  

 

 
 

 
Copyright 2011-2014
Van Dixhoornbrigade   -   Ontwerp en realisatie: Provicom Multimediadiensten