Veiligstrand.nl

Kinderen    Ouders    Docenten

  


  

Deze website is onderdeel van een
voorlichtingsprogramma van de Middelburgse
reddingsbrigade en biedt allerlei informatie
over de leuke, maar ook gevaarlijke aspecten
van een dagje aan het (Zeeuwse) strand.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Home        Strand        Wind        Stroming        Vlaggen        Strandwacht        Veiligheid        Contact

 
 

 

Veiligheid aan het strand
Ga je wel eens naar het strand? In de zomer bedoel ik, natuurlijk. En weet je dan waar je op moet letten? En zijn alle stranden hetzelfde? Op deze bladzijde vertellen we er wat meer over.

We noemen de reep zand tussen een duin en de zee strand. Maar het strand is overal weer anders. Denk je net dat je weet hoe het is, bij Zoutelande, ga je opeens met je ouders naar Vrouwenpolder. Dat lijkt in de verste verte niet op elkaar. Het strand ziet er anders uit, de duinen zijn breed maar veel lager... Het water komt hier ook op, maar niet zo ver als in Zoutelande. En er blijft een stukje strand over tussen de zee en het grote strand, voor een tijdje tenminste.

Op een andere pagina vertellen we meer over de zee, over stromingen, hier over de zeebodem en het strand.

 

    

     
 

Hoofdstukken bij
dit
onderwerp:

 Duin, strand en zee

 Banken en zwinnen

 Paalhoofden 

 
     

 

 

 

 

 

 

  

Paalhoofden

Bij veel Zeeuwse stranden zien we paalhoofden: (meestal) twee rijen palen vlak bij elkaar die vanaf het duin recht de zee in gaan. Vaak met op het droge strand een opening waar badgasten en auto's van de hulpdiensten doorheen kunnen rijden. Deze paalhoofden hebben dezelfde functie als de stenen pieren die we elders wel tegenkomen. Hier geen dichte stapel stenen omdat het verschil tussen HW en LW zo groot is dat veel te veel stenen nodig zouden zijn.

'Pieren?' denk je nu, 'dus het zijn golfbrekers?' Nee. Het zijn geen golfbrekers. Zo werken ze niet, en pieren trouwens ook niet. Een golf rolt er net zo hard en sterk overheen en langs. Golven breken alleen bij obstakels evenwijdig met de kustlijn (zoals een dijk).

Het doel van pieren en paalhoofden is om de eb- en vloedstroom uit de kust te houden. Over eb en vloed lees je meer via het kopje 'Stroming'. Door de eb- en vloedstroom stroomt het water met veel kracht langs de kust en zonder de paalhoofden zou het strand afslijten. En zodra het strand op zou zijn, zou het duin gaan afslijten.

Met de paalhoofden blijft die sterke stroom uit de kust. Maar dat betekent ook dat er vlak bij paalhoofden een sterke stroom staat. Als je er te dicht bij speelt of zwemt kun je tegen de pokken (kleine scherpe vastgegroeide schelpjes) van de palen aangedrukt worden en ernstig verwond raken. Aan het schuim bij het paalhoofd op deze foto zie je heel goed dat als er een 'beetje' wind staat, de stroom sterk naar het paalhoofd gericht is. Houd dus ruim afstand van de paalhoofden als je in zee bent.

Sommige kinderen vinden het stoer om over de palen richting de zee te lopen. Nou, dat is niet stoer maar oer! Ja oer, oer, oer.....dom! Als je eraf valt boven het water zal de stroom je tegen de palen aandrukken. Naast je benen breken kun je dan ook verdrinken omdat je niet op eigen kracht uit die sterke stroom komt.

Kom je op een strand met paalhoofden, gebruik dan je verstand, doe geen domme dingen en blijf als je gaat zwemmen minstens 20 meter weg van de paalhoofden!


 

 
Lees verder in het hoofdstuk 'Wind'

  

 

 

 

 

 

 
Home
  
     

Kinderen
   
    

Ouders

  

Docenten
    
  

Contact
   

 
Strand

Veiligheid aan het strand
Banken en zwinnen
Paalhoofden
       

Wind
Windrichting
Landwind
Zeewind
Wind langs de kust

 
Stroming

Hoog en Laag Water
De vloedberg
Getijstromen
 
Springtij
    
Vlaggen
 Vlaggen aan het strand  


Strandwacht

 Wat doet de strandwacht
   
Veiligheid
 Tips voor een veilig dagje strand  

 

 
 

 
Copyright 2011-2014
Van Dixhoornbrigade   -   Ontwerp en realisatie: Provicom Multimediadiensten