Veiligstrand.nl

Kinderen    Ouders    Docenten

  


  

Deze website is onderdeel van een
voorlichtingsprogramma van de Middelburgse
reddingsbrigade en biedt allerlei informatie
over de leuke, maar ook gevaarlijke aspecten
van een dagje aan het (Zeeuwse) strand.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Home        Strand        Wind        Stroming        Vlaggen        Strandwacht        Veiligheid        Contact

 
 

 

Strandwacht
Wat is strandwacht? Je zou kunnen zeggen: de brandweer en tegelijk de politie op het strand. Maar niet om een brand te blussen. En niet om boeven te vangen. De strandwacht waarschuwt voor gevaren aan het strand en in zee. Helpt mensen die in problemen zijn gekomen aan het strand of in zee. En beslist wat wel of niet mag op een bepaalde dag in verband met de stroming, windrichting enz.

In de eerste plaats is de strandwacht er om mensen te helpen, en om ongelukken te voorkomen. En als het dan toch mis gaat... Het redden van slachtoffers!

 

    

     
 

Hoofdstukken bij
dit
onderwerp:

 Wat doet de strandwacht?

 
     

 

 

 

 

 

 

  

Wat doet de strandwacht?
Elke dag kijken ze hoe het weer en het getij is. Welke (extra) gevaren er zijn. Welke vlag moet er gehangen worden? Geel? De oranje windzak? Of is het niet nodig om een waarschuwingsvlag te hijsen? De hele dag zit er iemand op de reddingspost op de uitkijk. Met als hulp een verrekijker, houdt de strandwacht in de gaten of er ergens op het strand iemand in problemen is. Verder worden er lopend en met voertuigen patrouilles gehouden. En natuurlijk ook met de reddingsboot. Als er ergens iemand in nood is, gaat de strandwacht direct helpen. Als het heel ernstig is wordt er een dokter of een ambulance bij gehaald. Iedere dag (of bijna iedere dag) wordt er door de strandwachten geoefend in zee. Zwemmen, varen, reddingstechnieken.

Heeft een strandwacht diploma's? JA. Een echte strandwacht heeft in het zwembad, bij een reddingsbrigade, geleerd hoe het zwemmend redden gaat. De meeste strandwachten zijn daar al mee begonnen nadat ze hun gewone zwemdiploma's hadden gehaald. Daarna hebben ze bij de reddingsbrigade geleerd voor de diploma's strandwacht en ook hebben ze leren varen en wat daar allemaal bij hoort.

Kan ik ook strandwacht worden? Door deze website te lezen ben je al op weg. Je weet nu al van de gevaren van de zee, van wind, van getij, van de zeebodem. Maar je moet natuurlijk ook wel het zwemmend redden leren. En je moet een goede conditie opbouwen. Dat is allemaal goed te doen. Om strandwachtleerling in opleiding te worden moet je je diploma's hebben, maar ook dertien jaar oud zijn. Nu gaan oefenen op het strand is de eerste stap. Misschien wel het belangrijkste is: blijven opletten. Kijk links, kijk rechts, kijk overal waar een gevaar zou kunnen zijn. 


 

 
Lees verder in het hoofdstuk 'Veiligheid'

  

 

 

 

 

 

 
Home
  
     

Kinderen
   
    

Ouders

  

Docenten
    
  

Contact
   

 
Strand

Veiligheid aan het strand
Banken en zwinnen
Paalhoofden
       

Wind
Windrichting
Landwind
Zeewind
Wind langs de kust

 
Stroming

Hoog en Laag Water
De vloedberg
Getijstromen
 
Springtij
    
Vlaggen
 Vlaggen aan het strand  


Strandwacht

 Wat doet de strandwacht
   
Veiligheid
 Tips voor een veilig dagje strand  

 

 
 

 
Copyright 2011-2014
Van Dixhoornbrigade   -   Ontwerp en realisatie: Provicom Multimediadiensten