Veiligstrand.nl

Kinderen  •  Ouders    Docenten

  


  

Deze website is onderdeel van een
voorlichtingsprogramma van de Middelburgse
reddingsbrigade en biedt allerlei informatie
over de leuke, maar ook gevaarlijke aspecten
van een dagje aan het (Zeeuwse) strand.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Home        Strand    •    Wind    •    Stroming    •    Vlaggen    •    Strandwacht    •    Veiligheid    •    Contact

 
 

 

Stroming
We hebben al gezien dat er door de wind stroming ontstaat in zee. Er is echter nog een veel belangrijkere stroming in zee: Eb en Vloed. Eb en vloed samen noemen we het getij en de stromingen noemen we getijstromen. Omdat de stroming hier het gevaar bepaalt, heet dit stukje 'Stroming' en niet 'Getijden'.

Dit is best een ingewikkeld onderwerp. We vertellen er stukje bij beetje over. Eb en Vloed zijn afkortingen voor ebstroom en vloedstroom; de ebstroom voert het water weg (richting Het Kanaal); vloedstrom is de berg water water (vloedberg) die binnen wordt gebracht
.

 

    

     
 

Hoofdstukken bij
dit
onderwerp:

 Hoog en Laag water

 De vloedberg

 Getijdestromen 

 Springtij 

 
     

 

 

 

 

 

 

  

Springtij
Je weet nu dat hoog en laag water wordt veroorzaakt door de aantrekkingskracht van de maan. De maan is niet altijd een mooi rond bolletje. Soms lijkt ie wel een zeiltje, soms is het een omgevallen C. En op andere dagen zie je de maan helemaal niet. We noemen dat maanstanden en het komt door de plaats van de maan ten opzichte van de zon. In het plaatje zie je de aarde met de maan in grijs en geel. Daarnaast staat dan met alleen geel hoe je de maan in die stand ziet vanaf de aarde.



Hoewel de zon heel erg ver weg staat trekt ook de zon aan het water. Als de zon en de maan op één lijn staan maken ze de vloedberg extra hoog: springvloed. Natuurlijk komt dat water uit de ebdalen, die extra laag zijn: springeb. Bij springtij zijn de vloedstroom en de ebstroom sterker dan normaal. Want er moet meer water in ongeveer zes uur passeren. Staan de zon en de maan in een hoek, dan wordt van verschillende kanten aan het water getrokken. De vloedberg is lager, het ebdal is hoger. De stroming is minder sterk dan normaal. We noemen dat dood tij.



Omdat de krachten vanuit de zon en de maan eerst een stukje moeten reizen, duurt het twee tot drie dagen na elke maanstand voor het springtij of doodtij is. Uit alles wat je nu geleerd hebt begrijp je wel dat het bij springtij gevaarlijker is dan bij doodtij.


 

 
Lees verder in het hoofdstuk 'Vlaggen'

 



 

 

 

 

 

 

 
Home
  
     

Kinderen
   
    

Ouders

  

Docenten
    
  

Contact
   

 
Strand

Veiligheid aan het strand
Banken en zwinnen
Paalhoofden
       

Wind
Windrichting
Landwind
Zeewind
Wind langs de kust

 
Stroming

Hoog en Laag Water
De vloedberg
Getijstromen
•  
Springtij
    
Vlaggen
•  Vlaggen aan het strand  


Strandwacht

•  Wat doet de strandwacht
   
Veiligheid
•  Tips voor een veilig dagje strand



  

 

 
 

 
© Copyright 2011-2014
Van Dixhoornbrigade   -   Ontwerp en realisatie: Provicom Multimediadiensten