|
Windrichting
Een wind noemen we naar de kompasstreek waar de wind vandaan komt. Een zuiderwind waait dus vanuit het zuiden richting noord. Heel handig als je van Vlissingen naar Oslo wilt zeilen. Op het strand is de kompasstreek minder interessant. Meestal weet je niet eens hoe het strand precies ligt ten opzichte van het noorden. Bovendien, voor het gemak of de gevaren is
niet de kompasstreek belangrijk, maar de vraag hoe de wind waait over strand en zee.
We onderscheiden wind die waait vanaf het binnenland de zee op. Wind dus die vanaf het land komt, aflandige wind of landwind. Of wind die vanuit zee komt ongeveer recht het strand op. Vanuit zee, daarom noemen we dat zeewind. En tenslotte wind die ongeveer evenwijdig met de kustlijn waait. Die wind heeft geen eigen benaming. Het linkerplaatje toont de landwind. Rechts zie je de zeewind. Valt je wat op aan de plaatjes? Wat dan?
Natuurlijk staat de wind vaak een beetje schuin de zee in of schuin richting de duinen. Ook dan spreken we van zeewind en landwind. Op de kompasroos: als landwind exact NO zou zijn, dan noemen we ook de wind die waait ergens tussen NNO en ONO een landwind. En wanneer is het dan zeewind?

Eerst even terug naar de vraag over de plaatjes. Heb je het gezien? Bij een landwind lijkt de zee wel heel vlak. En bij de zeewind zien we golfkoppen. Bij harde zeewind zullen we aan het strand ook meestal hoge branding (= omslaande golven bij het strand) zien (is niet in het plaatje te zien hoor). Aan hoe de zee eruit ziet kun je dus al een beetje zien of er landwind of zeewind staat. Een beetje, want de wind kan ook langs de kust staan.
Antwoord op de vraag over zeewind: als landwind NO is (variatie tussen NNO en ONO) dan is zeewind ZW (variatie tussen ZZW en WZW).
|
|