Veiligstrand.nl

Kinderen    Ouders    Docenten

  


  

Deze website is onderdeel van een
voorlichtingsprogramma van de Middelburgse
reddingsbrigade en biedt allerlei informatie
over de leuke, maar ook gevaarlijke aspecten
van een dagje aan het (Zeeuwse) strand.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Home        Strand        Wind        Stroming        Vlaggen        Strandwacht        Veiligheid        Contact

 
 

 

Wind
Bij een dagje naar het strand hoopt iedereen altijd op heel mooi weer. Bij strand en zee hoort echter ook dat het waait, gemiddeld 9 van de 10 dagen. Niet altijd heel erg hard, meestal wel goed merkbaar.

Wind zorgt voor hogere golven en een beetje wind is soms dus best leuk. Maar de wind kan ook gevaarlijk zijn:
Bij windkracht drie of meer is het bijvoorbeeld al moeilijk om met een opblaasboot tegen de wind in te roeien. En zeker als er een landwind waait. Je drijft dan snel af van de kust en zult erg je best moeten doen om weer terug op het strand te komen. Hoe dat komt? Dat lees je op de volgende pagina's!

 

    

     
 

Hoofdstukken bij
dit
onderwerp:

 Windrichting

 Landwind

 Zeewind 

 Wind langs de kust 

 
     

 

 

 

 

 

 

  

Windrichting

Een wind noemen we naar de kompasstreek waar de wind vandaan komt. Een zuiderwind waait dus vanuit het zuiden richting noord. Heel handig als je van Vlissingen naar Oslo wilt zeilen. Op het strand is de kompasstreek minder interessant. Meestal weet je niet eens hoe het strand precies ligt ten opzichte van het noorden. Bovendien, voor het gemak of de gevaren is niet de kompasstreek belangrijk, maar de vraag hoe de wind waait over strand en zee.

We onderscheiden wind die waait vanaf het binnenland de zee op. Wind dus die vanaf het land komt, aflandige wind of landwind. Of wind die vanuit zee komt ongeveer recht het strand op. Vanuit zee, daarom noemen we dat zeewind. En tenslotte wind die ongeveer evenwijdig met de kustlijn waait. Die wind heeft geen eigen benaming. Het linkerplaatje toont de landwind. Rechts zie je de zeewind. Valt je wat op aan de plaatjes? Wat dan?

Natuurlijk staat de wind vaak een beetje schuin de zee in of schuin richting de duinen. Ook dan spreken we van zeewind en landwind. Op de kompasroos: als landwind exact NO zou zijn, dan noemen we ook de wind die waait ergens tussen NNO en ONO een landwind. En wanneer is het dan zeewind?

  

Eerst even terug naar de vraag over de plaatjes. Heb je het gezien? Bij een landwind lijkt de zee wel heel vlak. En bij de zeewind zien we golfkoppen. Bij harde zeewind zullen we aan het strand ook meestal hoge branding (= omslaande golven bij het strand) zien (is niet in het plaatje te zien hoor). Aan hoe de zee eruit ziet kun je dus al een beetje zien of er landwind of zeewind staat. Een beetje, want de wind kan ook langs de kust staan.

Antwoord op de vraag over zeewind: als landwind NO is (variatie tussen NNO en ONO) dan is zeewind ZW (variatie tussen ZZW en WZW).


 

 
Lees verder over de wind op de pagina 'Landwind'

  

 

 

 

 

 

 
Home
  
     

Kinderen
   
    

Ouders

  

Docenten
    
  

Contact
   

 
Strand

Veiligheid aan het strand
Banken en zwinnen
Paalhoofden
       

Wind
Windrichting
Landwind
Zeewind
Wind langs de kust

 
Stroming

Hoog en Laag Water
De vloedberg
Getijstromen
 
Springtij
    
Vlaggen
 Vlaggen aan het strand  


Strandwacht

 Wat doet de strandwacht
   
Veiligheid
 Tips voor een veilig dagje strand  

 

 
 

 
Copyright 2011-2014
Van Dixhoornbrigade   -   Ontwerp en realisatie: Provicom Multimediadiensten